Mmmm, pizza! Ik hou er van, op zijn tijd dan. Waar ik niet zo blij mee ben, is dat mijn (spastische) darmen niet goed reageren op tarwe en brood. Ik ging op zoek naar een gezondere variant die én lekker is én beter voor mijn lijf. Gevonden! Van bloemkool blijk je een hele lekkere bodem te kunnen maken. Écht!
Ik ben helemaal niet zo’n fan van bloemkool. Als soep vind ik het erg lekker, maar daar houdt het dan ook mee op. Ik wist dus ook niet zo goed wat ik over deze pizza moest denken toen ik hem een aantal keer voorbij zag komen. Maar ik houd wel van variëren en van gezonde dingen, dus waagde me er toch aan. Missie geslaagd!
Je kunt de bodem niet vergelijken met een gewone deegbodem, maar wij vinden het juist een heerlijke variatie qua smaak. Ook is ie veel lichter dan een traditionele deegbodem. Helaas is het me nog niet gelukt om de bodem helemaal knapperig te krijgen, dus de volgende keer ga ik hem bakken op een pizzasteen. Ik denk dat dat de succesfactor vergroot!
Genoeg gepraat, hier komt het recept (voor 2 tot 3 personen, of voor 4 als je er nog een salade bij maakt):
Dit heb je nodig voor de bodem en de saus:
- 1 bloemkool
- bolletje mozzarella (heel fijn gesneden)
- 3 teentjes knoflook (geperst)
- 2 eetlepels pizzakruiden of oregano
- klein potje crème fraiche
- 3 tot 4 dessertlepels rode pesto
Dit heb je nodig voor de topping:
Alles wat je lekker vindt! Ga je voor een gezonde variant? Kies dan allerlei groenten zoals champignons en paprika .
Zelf gebruik ik de volgende ingrediënten voor de topping: coburgerham, courgette (heel dun gesneden), 1 bosuitje, 1 bol mozzarella (heel dun gesneden), rucola en Parmezaanse kaas.
Zo maak je de pizza:

De bodem na 20 minuutjes in de oven.
Eerst de bodem! Snijd de roosjes van de bloemkool af. Maal ze vervolgens heel fijn in de keukenmachine. Je krijgt een soort superfijne rijst. Doe de bloemkool in een pan en voeg kokend water toe. Laat 3 minuutjes koken. Schep de ‘bloemkoolrijst’ vervolgens met een fijn zeefje uit de pan (ik heb zelf geen grote fijne zeef, als je die hebt is dat makkelijker en kun je die gebruiken om de bloemkool af te gieten). Laat afkoelen.
Nu doe je de bloemkoolrijst in een schone theedoek. Dichtmaken en wringen maar! Je zult versteld staan hoeveel water eruit komt. Ik doe dit twee keer, met twee schone theedoeken dus. Doe de bloemkool daarna in een kom. Hierbij doe je een ei, de kruiden, heel fijn gesneden mozzarella en de knoflook. Roer goed door elkaar. Dit mengsel verspreid je over een vel bakpapier (circa 4 mm dun), druk het goed aan. Zo kun je een rechthoekige pizza maken of eventueel twee kleine ronde. Schuif een ovenrooster onder het bakpapier en zet het rooster met pizzabodem in een voorverwarmde oven van 200 graden. De bodem moet 20 minuten bakken zonder topping.
Maak nu de saus. Roer de pesto en crème fraiche onder elkaar. (Heeeerlijk ook als dip!)
Snijd alle groenten fijn en leg alles klaar. Als de 20 minuten voorbij zijn, kun je de pizza eerst bestrijken met de saus en vervolgens beleggen. Zet hem daarna nog eens 10 minuutjes in de oven.
Pas op met snijden: de bodem is niet heel knapperig, dus gebruik een lange spatel om de pizza mooi op je bord te krijgen. Eet smakelijk!
Heb jij deze pizza ook al eens gemaakt? Wat vond je ervan?
4 Reacties
Geef een reactieAwel, dit ga ik toch eens proberen ! Ik eet wel graag bloemkool, maar op deze manier is compleet nieuw. Je hoort er dan wel van …
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt Peggy! Als je van bloemkool houdt moet het zeker een succes worden. Vergeet niet om de bloemkool heeeeeel goed uit te wringen! Smakelijk alvast. x Andrea
Ik houd niet van bloemkool, maar zou dit toch wel eens uit willen proberen
Zeker de moeite!