Wanneer je op een hoger niveau gaat sporten gaat je voedingsbehoefte mee omhoog, waar je voorheen genoeg had aan “gewoon” gezond eten begint dat nu tekort te worden. Het is daarom belangrijk dat je je eetpatroon aanpast op je veranderende behoeften. Het is tijd voor sportvoeding Daarom helpen wij je met deze drie tips.
- Je lichaam is ontworpen op tijden van tekorten
Vroeger, en dan ook echt heel vroeger, was het niet altijd zeker dat je eten kon krijgen. Het lukte simpelweg niet om iedere dag een mammoet te vangen. Daarom is ons lichaam op één ding gefocust: eten wanneer het kan. En dan ook veel calorieën. Prima wanneer dat door de omgeving gelimiteerd werd, maar nu moet je er toch echt zelf op letten. Ook doet ons lichaam iets anders: het spoort aan op overcompensatie. Dit werkt vrij simpel: als je bijvoorbeeld 500 kcal hebt verbrand in een workout zal je lichaam er op richten om direct daarna 750 kcal te consumeren. Luister naar je lichaam, maar let er wel op dat je lichaam op andere tijden gebouwd is.
- Let op wat je lichaam echt nodig heeft
Het is niet zo simpel als meer eten. Als je een krachtsporter bent wijken de verhoudingen namelijk af van gemiddeld. Dus je komt ook niet weg met gemiddeld eten. Je zult voornamelijk koolhydraten en eiwitten nodig hebben. Dus als je naar de fitness shop gaat is het van belang dat je de juiste voedingssupplementen koopt. Weet je het niet zeker? Neem dan contact op met de winkel, als ze goed zijn zullen ze experts in dienst hebben.
- Je mag je dieet soms loslaten
In elk dieet is het normaal om af en toe een “cheat day”, ook in het dieet van een krachtsporter. Het is namelijk niet te doen om constant aan een strikt dieet te blijven voldoen. Dus een paar keer per maand met je vrienden een patatje is helemaal niet erg. Let er wel op dat je je cheat days beperkt, je moet er ook geen potje van maken