Sappige biefstuk, krokant gebakken aardappelen en knapperige groenten – als je heerlijk eten op je bord wilt hebben, speelt de voorbereiding een belangrijke rol. Vooral frituren is soms lastiger dan verwacht. Maar als je het goed doet, zal het eten niet alleen heerlijk smaken, maar ook de meeste vitamines en voedingsstoffen behouden. In het volgende zullen we onthullen hoe u het perfect kunt dichtschroeien.
Perfect braden in de juiste pan
Naast hoogwaardige producten speelt kookgerei een cruciale rol bij het bereiden van een heerlijke en gezonde maaltijd. Je kunt kiezen uit verschillende pannen om te braden. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen gecoat en ongecoat.
Bakken in gecoate pannen
Gecoate pannen zijn bijzonder geschikt voor gerechten die op lage temperaturen worden bereid en langzaam gaar worden. Je kunt ook vetvrij bakken in gecoate pannen, omdat de antiaanbaklaag aankoeken voorkomt. Oververhitting van deze pan moet je echter absoluut vermijden. Hierdoor wordt de coating beschadigd, die dan los kan komen van het dragermateriaal. Gecoate pannen zijn geschikt voor:
- Gezonde, vetarme voeding: door de antiaanbaklaag bak je eten met weinig olie.
- Groenten koken op lage temperaturen die vitamines ontzien: Als alternatief voor stomen kunt u groenten langzaam garen op tweederde van het maximale vermogen tot ze stevig zijn. Tijdens het proces blijven veel voedingsstoffen behouden.
Bakken in ongecoate pannen
Pannen zonder coating zijn ideaal als je geroosterde aroma’s wilt of als je wilt dat het eten een intense smaak heeft. Voor vlees dat moet worden aangebraden zodat het een mooie korst heeft maar van binnen sappig blijft, is een pan zonder coating de beste keuze. De bediening is echter wat veeleisender. Voedingsmiddelen met veel eiwitten en eiwitten blijven sneller plakken in deze pannen. Ze zullen echter ook oplossen wanneer ze een temperatuur hebben bereikt die vergelijkbaar is met die van het kookgerei. Dit is ook het juiste moment om te keren. Toch moet je de temperatuur niet te hoog instellen: 150 tot 200 graden is ideaal voor vlees. Tips voor het “aanbraden” in ongecoate pannen:
- Om een mooie korst te krijgen en het vlees heerlijke geroosterde aroma’s te geven, schroei het eerst aan beide kanten “heet”, dus op hoge temperatuur, dicht.
- Als de pan aan het stomen is, is hij heet genoeg om dicht te schroeien.
- Verwarm de pan niet te hoog: hierdoor gaan aroma en voedingsstoffen verloren. Bovendien verbrandt voedsel gemakkelijker in ongecoate pannen.
- Gebruik ook een hittebestendig vet.
Bakken in ijzeren pannen
De ijzeren pan reageert snel op een verandering in temperatuur en zorgt voor een heerlijk bakaroma en natuurlijke smaak. In ongecoate ijzeren pannen kunt u voedsel zeer snel bakken op hoge temperatuur. Hierdoor blijven ze mals en sappig en krijgen ze een mooie korst. Wanneer ijzeren pannen een temperatuur van 140 graden bereiken, karamelliseert het oppervlak van het voedsel. Als je biefstuk perfect wilt garen, is een gietijzeren pan de juiste keuze. Omdat het de warmte lang vasthoudt, kan het vlees daar perfect bij aansluiten.
Gebraden in de grillpan Het typische gegroefde profiel van de grillpan maakt het niet alleen mogelijk om met weinig vet te braden, vlees en groenten krijgen ook een aromatische “grill” smaak. Ongecoate grillpannen zijn perfect voor gebruik bij hoge temperaturen. Het lijkt overigens ietwat op een contactgrill.