Rijsmiddelen voor je taarten, cakes en koekjes. Er zijn er heel veel soorten van. Regelmatig komen we baking soda tegen in (voornamelijk buitenlandse) recepten. In Nederlandse recepten komt het bakpoeder juist weer vaker voorbij. En om het nog iets gecompliceerder te maken, wordt wijnsteenbakpoeder ook regelmatig voorgeschreven. Men leest veel tegenstrijdige beweringen over deze rijsmiddelen. Daarom hebben we tot op het bot voor je uitgezocht wat bakpoeder, baking soda en wijnsteenbakpoeder nu écht is, waar je het voor moet gebruiken en waarmee je het kunt vervangen. En natuurlijk de hamvraag: wat is het verschil tussen bakpoeder, baking soda en wijnsteenbakpoeder? Dat lees je in deze blog.
Baking Soda
Baking soda, baksoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout: het is allemaal hetzelfde. Je gebruikt baking soda om je baksels beter te laten rijzen. Baking soda heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda in aanraking komt met zuren, zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, ontstaan er kleine gasbelletjes die je baksel luchtig maken. Gebruik baking soda daarom alleen wanneer er een zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel zit, anders heb je kans op een vieze nasmaak en slechte werking.
Bakpoeder
Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (baking soda), een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena) en heeft om die reden een minder sterke werking dan baking soda. Bakpoeder is een volledig voor jou in elkaar gezet rijsmiddel. Dit betekent dat alles al aan het rijsmiddel is toegevoegd: zout, zuur en een stabilisator. Om die reden hoeft er geen zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel te zitten. Wanneer je wel een zuur ingrediënt aan je baksel toevoegt kun je beter baking soda gebruiken. Doordat bakpoeder minder sterk is dan baking soda, zul je andere verhoudingen moeten gebruiken wanneer je het voor baking soda wil vervangen.
Wijnsteenbakpoeder
Wijnsteenbakpoeder is samengesteld uit natriumbicarbonaat (baking soda) en wijnsteen. Het verschil zit ‘m in het wijnsteen dat gebruikt wordt voor wijnsteenbakpoeder, terwijl wijnsteenzuur (of een ander chemisch zuur) wordt gebruikt voor ‘gewoon’ bakpoeder. Wijnsteen is een kaliumzout van wijnsteenzuur en wordt ook wel cream of tartar of crème de tartar genoemd. Je gebruikt wijnsteen om je opgeklopte eiwitten voor meringue te stabiliseren of om te voorkomen dat je suikersiroop kristalliseert. De wijnsteen in het wijnsteenbakpoeder reageert op de baking soda, waardoor je geen zuur hoeft toe te voegen aan je baksel.
Baktotaal Bouwhuis
Nu je alles hebt geleerd over wat je moet weten over bakpoeder, wil je denk ik direct aan de slag met het bereiden van de lekkerste recepten, die bakpoeder gebruiken! Bij Baktotaal Bouwhuis beschikken ze over heel veel verschillende soorten bakpoeder, zo hebben ze voor ieder wat wils. Wil je meer weten? Bezoek dan snel hun website!