Een van mijn favoriete bijgerechten is het Griekse Tzatziki. Ik geef meestal zelf een draai aan het recept – naar hoe ik zelfgemaakte Tzatziki het lekkerste vindt – geïnspireerd op de echte Tzatziki uit Griekenland.
Tzatziki is relatief snel gemaakt. In circa 10 minuten zet je een heerlijke tzatziki op tafel. Zoals gezegd is het een bijgerecht. Je eet Tzatziki als onderdeel van je maaltijd. Het laat zich heerlijk combineren met een goed stuk gegrild vlees (kip, of gekruid gehakt), enkele pollepels plakrijst (zoals van Lassie) of gemarineerde aardappeltjes (zoals van CelaVita). Serveer de schotel met een boeren Griekse salade (grove stukken trostomaat, komkommer en fetakaas. Peper, zout, olijfolie en rode wijnazijn toevoegen).
Tzatziki zelf maken
Je hebt de volgende ingrediënten nodig om zelf een heerlijke Tzatziki op tafel te zetten:
- 250 ml. Griekse yoghurt (10% vet)
- halve komkommer
- 4 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- peper en zout
- enkele versnipperde muntblaadjes
- theelepel tijm
Bereiding Tzatziki
Was de komkommer en snijd hem doormidden. Snijd de halve komkommer nu in 4 repen en verwijder het zachte middengedeelte (pitten en vocht). Schraap het weg met een theelepel bijvoorbeeld.
Rasp de stukken komkommer door een wat grove rasp en plaats in een grote kom. Plaats de geraspte komkommer nu in het midden van een (schone) theedoek en wring uit. De bedoeling hiervan is om overtollig vocht te verwijderen uit de komkommer. Plaats de komkommer nu terug in de kom. Hak zo’n 5 blaadjes munt op licht grove wijze en voeg toe.
Voeg de Griekse volle yoghurt nu toe aan de kom met komkommer stukjes. Pers de knoflookteentjes en voeg eveneens toe. Roer er een theelepel tijm doorheen, tezamen met een eetlepel olijfolie.
Nu ga je het geheel op smaak maken met peper en zout. In plaats van zout kun je eventueel ook Aromat gebruiken. Smaakt de Tzatziki? Plaats de kom nu in de koelkast, en je kunt nog dagenlang genieten indien je overhoudt!
Persoonlijke toevoegingen, altijd lekker
Geheel buiten het recept om vind ik het zelf heerlijk om wat alternatieve ingrediënten toe te voegen wanneer ik Tzatziki maak.
Mijn tips om Tzatziki nóg lekkerder te maken:
- Zo’n 3 eetlepels geklopte (ongezoete) slagroom toevoegen, wat zorgt voor een wat romige, minder zure bite.
- 2 snufjes kerrie en zo’n 5 snufjes paprikapoeder doorroeren.
- In plaats van 4 teentjes wil ik ook wel eens zo’n 8 teentjes toevoegen. Het is maar net waar je trek in hebt. Houd natuurlijk wel rekening met je gasten; komen er mensen eten dan kun je het beter wat ingetogen houden.
Een goede Tzatziki zorgt voor een smaakexplosie in je mond: heerlijk met vlees, rijst, aardappeltjes en salade. Vergeet niet om een Turks brood te kopen (in een Turks zaakje, niet uit de supermarkt). Je weet niet wat je mist anders. Bon appetit!