Wanneer u thuis een nieuwe koelkast gaat bestellen verloopt dat eigenlijk vrij eenvoudig. Er zijn dan ook slechts enkele voor de hand liggende vragen welke moeten worden beantwoord. Voor het aanschaffen van een horeca koelkast ligt dat toch wel even anders. Het spreekt namelijk voor zich dat een horeca koelkast niet alleen over een voldoende capaciteit dient te beschikken, daarnaast moet ze ook opgewassen zijn tegen de werkdruk. In ieder geval, is het voor u niet helemaal duidelijk aan welke eisen uw horeca koelkast allemaal dient te voldoen? Dan kan er daar verandering in worden gebracht door middel van de onderstaande informatie.
Uit welk materiaal moet uw horeca koelkast zijn vervaardigd?
Het eerste aandachtspunt waar u rekening mee dient te houden bij een horeca koelkast kopen heeft betrekking tot het materiaal waar deze uit is vervaardigd. Op dit vlak maken we in de praktijk een onderscheid tussen de onderstaande twee mogelijkheden:
- Een horeca koelkast welke is vervaardigd uit wit staal;
- Een horeca koelkast welke is gemaakt van RVS;
Aan beide materialen zijn er wel bepaalde voordelen verbonden. Voor wit staal geldt bijvoorbeeld dat ze voordeliger is in vergelijking met RVS. Daar tegenover staat echter dat RVS aanzienlijk kwalitatiever en duurzamer is. Heeft u een iets groter budget beschikbaar? In dat geval is de keuze voor RVS altijd het interessantst. Dit materiaal is uitstekend bestand tegen krassen en bovendien is het ook nog eens zo dat ze eenvoudig te onderhouden is. Het mag dan ook duidelijk zijn, wanneer u echt lang genot wenst te ondervinden van uw horeca koelkast is het altijd de moeite waard om te kiezen voor een exemplaar welke is gemaakt van RVS.
Hou ook rekening met het type deur van uw horeca koelkast
Het is niet alleen van belang om rekening te houden met het hoofdmateriaal waar uw horeca koelkast uit is vervaardigd. Het is dan ook eveneens altijd interessant om stil te blijven staan bij de materialen die zijn gebruikt voor specifieke onderdelen van uw horeca koelkast. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de deur. Uiteraard spreekt het voor zich dat een glazen deur mooi staat bij een koelkast, maar in de praktijk is het vaak zo dat een glazen deur veel minder goed isoleert. Hierdoor kan de gebruikskost van uw horeca koelkast uiteindelijk veel hoger uitvallen dan eigenlijk strikt noodzakelijk is. Het spreekt voor zich dat u dit in de praktijk graag koste wat het kost zult willen voorkomen.
De capaciteit van uw horeca koelkast
Bij het bekijken van het assortiment met horeca koelkasten zal het u meteen opvallen dat er heel wat sterk uiteenlopende uitvoeringen bestaan. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen:
- Enkeldeurs koelkasten;
- Dubbeldeurs koelkasten;
Voor enkeldeurs modellen geldt dat u doorgaans kunt kiezen voor een horeca koelkast met een capaciteit van 400, 600 of 700 liter. Voor exemplaren die zijn voorzien van twee deuren geldt veelal een capaciteit van 900, 1200 of 1400 liter. De kleinste horeca koelkast op de markt is doorgaans deze met een capaciteit van 400 liter. Het betreft hier een uitermate compact exemplaar waarbij u kunt rekenen op de aanwezigheid van zogenaamde rilsan draadroosters. Het betreft hier witte roosters die zijn gemaakt van kunststof. De afmetingen van deze roosters bedragen doorgaans 50 x 40 centimeter.
In de praktijk doet u er altijd goed aan om te kiezen voor horeca koelkasten die over een iets grotere capaciteit beschikken dan waar u in eerste instantie nood aan heeft. Op deze manier beschikt u steeds over een bepaalde marge waardoor u niet snel in de problemen zult komen.
Op welke manier kan uw horeca koelkast koelen?
Voor een horeca koelkast geldt dat ze in principe op drie verschillende manieren kan koelen. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen de onderstaande mogelijkheden:
- Statische koeling;
- Geventileerde koeling;
- Geforceerde koeling;
Ondanks het feit dat er wel degelijk een horeca koelkast met een statische koeling kan worden aangekocht blijkt deze in de praktijk helemaal niet zo interessant en populair te zijn, integendeel. Het is dan ook zo dat er vooral voor huishoudelijke modellen wordt gekozen voor dit type van koeling. Bij een koelkast met statische koeling is het zo dat de koeling gebeurt vanuit de wanden waar koelleidingen doorheen lopen.
Voor een statische koelkast geldt dat ze altijd beschikt over een stevig uit de kluiten gewassen groentebak welke zich onderin het toestel bevindt. Deze locatie is niet voor niets gekozen. Het is hier dan ook altijd aanzienlijk koeler in vergelijking met de rest van de koelkast. Dit heeft alles te maken met het feit dat de warme lucht opstijgt. Let op, dit maakt meteen het belangrijkste nadeel duidelijk van dit type van horeca koelkast. Verspreid over de ruimte van deze koelkast is het namelijk zo dat er temperatuurverschillen voorkomen.
De geforceerde koelkast, het meest geschikt voor professioneel gebruik
Van alle verschillende vormen van horeca koelkasten die er op de markt zijn terug te vinden is de geforceerde koelkast veruit het best geschikt voor professioneel gebruik. Dit heeft alles te maken met het feit dat er in deze koelkasten een losse verdamper is terug te vinden. De koelleidingen zitten hierbij dus niet in de zijwanden verwerkt zoals wel het geval is bij een statische exemplaar. De werking van een geforceerde horeca koelkast kan in de praktijk dan ook vooral worden vergeleken met deze van bijvoorbeeld de verse melkafdeling.
Sta ook zeker stil bij het energieverbruik!
Tot slot is het bij het kopen van een horeca koelkast ook altijd van cruciaal belang om stil te blijven staan bij het energieverbruik dat ze weet te realiseren. Vroeger werd er hier eigenlijk niet zoveel aandacht aan besteed, maar tegenwoordig is dit almaar belangrijker. De energiefactuur stijgt elk jaar aanzienlijk waardoor ze voor de meeste horecazaken een erg belangrijke kostenpost is geworden. Wilt u er zeker van zijn dat uw horeca koelkast de energiefactuur niet nodeloos nog verder de hoogte in stuwt? In dat geval is het altijd interessant om ervoor te kiezen om een exemplaar aan te kopen welke echt energiezuinig is. Dit kost net wat meer, maar u haalt deze meerprijs er op termijn honderd procent zeker uit.
Voor een horeca koelkast kijkt u op www.horecarama.nl.