Je kent het gevoel. Je wordt zaterdagochtend wakker en hebt trek in een vers brood uit de oven, licht geroosterd met boter erop. En dan denk je: ik kan thuis geen brood bakken omdat ik geen bakbenodigdheden of bakingrediënten heb. Wat ga ik doen? Maak je geen zorgen! Hier zijn alle dingen die je nodig hebt voor het bakken van het lekkerste brood in je eigen keuken!
Alle benodigde bakbenodigdheden
Ten eerste heb je wat bakbenodigdheden nodig. Denk hierbij aan een oven (uiteraard), een broodpan, maatbekers en lepels, een mixer of lepel om het deeg te mengen, een mes of broodsnijmachine en perkamentpapier of een siliconen bakmat.
De perfecte meelmix voor brood
Ten tweede heb je meel nodig (uiteraard). Meel is het belangrijkste bakingrediënt voor het bakken van brood, omdat het de basis van je deeg vormt. Witte bloem voor alle doeleinden is optimaal, maar je kunt ook vitale tarwegluten kopen die je brood een mooie kauwsmaak geven. Voor volkorenbrood werkt volkorenmeel goed. Als je een mooie, lichte melange wilt, probeer dan 50% volkoren meel en 50% wit meel voor alle doeleinden.
Het geheime ingrediënt voor brood
Ten derde heb je gist nodig. Zonder gist (die leeft!), zal je deeg niet rijzen en in brood veranderen. Je kunt het in pakjes of kleine potjes kopen in de winkel. Een standaardpakket of eetlepel gist is gelijk aan ongeveer 2 1/4 theelepels.
De trucs voor het mixen van brood
Ten vierde heb je eieren nodig. Eieren geven je brood eiwit waardoor het beter kan rijzen en het een mooie textuur geeft. Je kunt hele eieren of eiwitten gebruiken; als je alleen eidooiers gebruikt, wordt je brood een beetje te dik.
Olie of boter?
Ten vijfde heb je een soort vet nodig. Dit is optioneel, maar het helpt je brood echt vochtig te houden en heerlijk te smaken. Je kunt plantaardige olie of gesmolten boter gebruiken.
Zout voor smaak
Ten zesde heb je zout nodig. Zout is geen optioneel ingrediënt; het wordt in alle broodrecepten gebruikt om de smaak van het deeg naar voren te halen en je brood een mooie, evenwichtige smaak te geven.
Het perfecte zelfgemaakte brood
Eindelijk heb je al deze ingrediënten bij elkaar nodig! Doe alles in je mengkom. Als je wilt, kun je andere ingrediënten zoals kruiden of specerijen toevoegen voor de smaak. Je kunt ook melk gebruiken in plaats van water als je je brood meer smaak wilt geven. En voíla! Brood bakken doe je voortaan zelf!