Kijk eens op van jouw scherm en neem de kamer in je op. Hoeveel kamerplanten zie jij op dit moment staan? Als jij een nieuwe plantengekkie bent misschien nog niet zoveel. Als je al wat langer bezig bent misschien wat meer.
En bedenk nu is hoeveel kamerplanten je in jouw leven hebt gekocht. Een heel stuk meer dan je nu ziet staan toch? Er zijn in de loop der jaren al aardig wat kamerplanten in de prullenbak verdwenen omdat ze niet meer mooi waren of dood zijn gegaan. Hoe komt zoiets?
Natuurlijk gaan kamerplanten uiteindelijk een keer dood, maar veruit de meeste krijgen niet de juiste verzorging. De juiste verzorging is helemaal niet moeilijk, je moet alleen wel de juiste informatie over kamerplanten verzorgen hebben. Op deze pagina geven we de belangrijkste tips.
Water geven
Een van de belangrijkste dingen aan het verzorgen van kamerplanten is het geven van water. Logisch natuurlijk, maar hier gaat veel in mis. Het komt helaas vaak voor dat kamerplanten te lang te veel water krijgen en hierdoor verdrinken. Men heeft al snel de neiging om heel vaak water te geven terwijl dit totaal niet nodig is.
Vetplanten staan bijvoorbeeld juist liever in de droge grond. Geef ze dus pas water als de grond al langere tijd droog is. Geef je eerder, en de grond blijft constant nat, dan verdrink je de vetplant en gaat deze dood.
Ook de meeste bladplanten zijn gevoelig voor een overschot aan water. Geef bladplanten pas water als de aarde bijna helemaal is opgedroogd. Het advies: liever te weinig dan te veel.
Licht
We geven dus vaak te veel water. Natuurlijk doen we dit niet expres, maar we denken dat de plant dit nodig heeft. Een zelfde idee treedt op bij het kiezen van de standplaats. We zijn geneigd om onze kamerplanten lekker in het zonnetje te zetten. Een kamerplant heeft licht nodig, toch?
Helaas slaan we daar de plank mis. Veruit de meeste kamerplanten komen van oorsprong uit het tropisch regenwoud. Daar groeien deze planten in de schaduw van hoge bomen. Ze zien dus praktisch nooit direct zonlicht. Enkel in de ochtend en avond, als de zon laag staat, zien ze een streepje zon. Op deze tijden is de zon ook helemaal niet heet. Als je jouw kamerplant hier voor het raam zet, en hij staat de hele dag in de zon, is dat veel heter dan de plant aankan. Je ziet dan ook vaak bladverbranding optreden.
Voeding
Als je jouw kamerplant net hebt gekocht zet je hem vaak in een nieuwe pot. De pot waarin je hem koopt is namelijk best saai. Bij het verpotten gebruik je het liefste nieuwe potgrond. In deze potgrond zitten voedingsstoffen. Hoe lang deze voedingsstoffen meegaan verschilt per type en merk potgrond, maar ze gaan uiteindelijk op. Vanaf dat moment is jouw kamerplant afhankelijk van de voeding die jij hem geeft. Geef je geen voeding, dan ga je zien dat de bladeren geel of bruin worden. Ook neemt de groei af en kan het gebeuren dat de plant niet meer tot bloei komt. Kom tegemoet aan de wensen van jouw kamerplant. Het is niet moeilijk! Geef tweewekelijks een beetje kamerplantenvoeding, dan zit je goed.