WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken en betreft de waarde van je huis of pand. De WOZ waarde Groningen wordt elk jaar bepaald door de gemeente, je ontvangt de WOZ-waarde in een zogenaamde WOZ-beschikking. Deze waarde wordt bepaald om je te voorzien van een marktconforme waardering van je onroerend goed. Hierbij houdt men 1 januari van het voorafgaande jaar als peildatum aan. Toch kan het zijn dat je het niet eens bent met de waardering door de gemeente. Bovendien kan de waarde elk jaar fluctueren, je kunt hierdoor mogelijk onnodig veel kosten maken. Hieronder leggen we je uit welke kosten dit zijn en wat je daartegen kunt doen.
Opbouw van de WOZ waarde Groningen
Zoals gemeld is de gemeente elk jaar verantwoordelijk voor het bepalen van de waarde van je huis. Ze gebruikt hier een aantal indicatoren voor. De belangrijkste zijn de oppervlakte/inhoud van de woning, de ligging, de omliggende buurt en de verkoopbedragen van vergelijkbare woningen. Toch kan het zijn dat er bepaalde, bijzondere omstandigheden niet worden meegenomen in deze bepaling. Dit zijn zaken die niet bekend zijn bij de gemeente, maar wel invloed hebben op de WOZ waarde. Te denken valt bijvoorbeeld aan een verouderde keuken, achterstallig onderhoud of de aanwezigheid van asbest. Andere, externe factoren kunnen zijn een buurt die achteruit gaat, een bestemmingsplan of de aanwezigheid van windmolens. Deze zaken kunnen ervoor zorgen dat de WOZ-waarde in werkelijk lager is dan vooraf ingeschat.
Invloed van de WOZ waarde
De hoogte van de ingeschatte WOZ waarde Groningen heeft rechtstreeks invloed op de belastingen die je elk jaar betaalt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de Onroerende Zaakbelasting, Waterschapsbelastingen, Inkomstenbelasting en Vermogensbelasting. De stelregel die hierbij geldt is: als de WOZ-waarde hoger is, betaal je meer belastingen. Als de WOZ te hoog is ingeschat, betaal je dus onnodig veel belasting. Het is daarom zinvol om een goed beeld te hebben van wat de WOZ-waarde zou moeten zijn en wat je kunt doen om deze naar beneden bij te stellen. Je hebt dan wel goede redenen nodig om de gemeente ervan te overtuigen dat de WOZ-waarde naar beneden moet worden bijgesteld.
Is bezwaar maken zinvol?
We noemden al enkele bijzondere eigenschappen/omstandigheden die je als reden kunt aanvoeren om de WOZ waarde Groningen naar beneden bij te laten stellen. Zorg er dan wel voor dat je je bezwaar bij de gemeente aanlevert, binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking. De Gemeente zal, mits je het voldoende hebt beargumenteerd, welwillend zijn om de WOZ-waarde te verlagen. Je kunt op deze manier zomaar 270 euro aan belastingen besparen. Slechts 2% van de Nederlandse huiseigenaren vecht de bepaalde WOZ-waarde aan. Als je daarbij weet dat meer dan de helft van deze gevallen door de gemeente wordt gehonoreerd, dan kun je stellen dat het zinvol is om bezwaar te maken. En tot slot: als je bezwaar gegrond wordt verklaard, dan krijg je de gemaakte kosten in de meeste gevallen terug!
Benieuwd naar de mogelijkheden en voordelen van bezwaar maken tegen de WOZ waarde Groningen? Neem dan snel contact met de bezwaarmaker.