Een 50-jarig jubileum vraagt om een grootse aanpak. Van het plannen tot aan het feest zelf; alles moet tip top geregeld zijn. Een 50-jarig jubileum plannen, is daarom niet makkelijk. En hoe vaak komt het nou eigenlijk voor? Juiste, niet heel vaak. Omdat het organiseren van dit feest over het algemeen als ‘lastig’ wordt beschouwd, schrijf ik dit artikel. Aan het einde weet jij hoe je een tip top 50-jarig jubileum kan organiseren.
Een 50-jarig jubileum is iets ongelooflijk moois. Het is veel meer dan een tijdstempel: het is een mijlpaal. Een mijlpaal waarop je viert dat iets moois 50 jaar lang heeft mogen bestaan. In tegenstelling tot vele andere feesten, waar vooral naar de toekomst wordt gekeken, is een 50-jarig jubileum een moment om stil te staan en terug te kijken naar het verleden. Dit gaat gepaard met het oproepen van de mooiste – en soms ook lelijkste – moment die in deze periode hebben plaatsgevonden.
Een jubileum is een breed begrip en betekent: een herdenking van een gebeurtenis. Je kan hierbij denken aan een huwelijksverjaardag, een indiensttreding, een verjaardag, etc.
Het mooie van de tips in dit artikel? Ze zijn universeel toepasbaar voor alle jubileums.
Laten we beginnen.
Tip 1. Maak een tijdlijn
Zoals eerder werd aangegeven, is een jubileum een moment om stil te staan en terug te kijken naar de gebeurtenissen van deze periode. Begin daarom met het in kaart brengen van een tijdlijn. Je kan er zelf voor kiezen om van het heden naar het verleden te werken, of vanaf het verleden naar het heden.
Tip: Plan twee verschillende momenten in om de tijdlijn in kaart te brengen. Herinneringen, vooral van 50 jaar geleden, zijn soms lastig om op te halen. Maak aantekening van het eerste verhaal en vraag de tweede keer op onderwerpen waar je extra toelichting op wil.
Tip 2. Kies de meest memorabele gebeurtenis en maak daarvan een thema
Iedereen heeft een memorabele gebeurtenis; een gebeurtenis zo invloedrijk, zo mooi, dat het de koers van een leven heeft veranderd. Deze gebeurtenis ligt ten grondslag aan de identiteit van de gevierde. Vertaal deze gebeurtenis in een thema. De gevierde zal je dankbaar zijn. En het gaat overigens over de gevierde.
Tip 3. Kleed het helemaal aan zoals de gevierde dat wil
Jij kent de gevierde het beste. Jij weet wat hij of zij wil. Maak het thema zo realistisch mogelijk. Vond het plaats in de jaren 60, laat iedereen zich dan kleden alsof het deze tijd is. Versier het feest zo levendig mogelijk. Jouw doel is om de gevierde dit moment te laten herbeleven. Het is niet de bedoeling om de hele avond met deze herinnering bezig te zijn, maar wel om het de sfeer aan te kleden. Dus versier het feestje met feestelijke versieringen. Zo kleed je het helemaal aan. Feestelijk en memorabel. Net als de mooie herinnering.
Met deze 3 tips kom je een heel eind. Natuurlijk zijn er een hoop stappen overgelezen, maar dit is de essentie van de organisatie van een jubileum. Moeilijker hoef je het niet te maken.