Wist je dat maar liefst één op de vijf Nederlanders slaapproblemen heeft? Een verbazingwekkend aantal. Steeds meer huisartsen ontvangen mensen met slaapproblematiek op hun spreekuur. Terwijl de vraag naar slaapmedicatie stijgt, beseft men vaak niet dat ze zelf ook hun slaapproblemen kunnen aanpakken. Maar hoe doe je dat dan?
Ervaar jij veel problemen met doorslapen of in slaap komen? Lig je uren te woelen in je bed en sta je iedere ochtend weer brak op? Dan zal dit veel effect hebben op je mentale- en lichamelijke gezondheid. Een lichaam heeft voldoende slaap nodig om te kunnen functioneren. Op structurele basis slecht slapen kan gevolgen hebben voor de mentale gezondheid (denk aan depressies), maar ook voor de fysieke gesteldheid (overgewicht, lagere weerstand, enzovoorts). Daarom is het van essentieel belang dat je jouw slaapprobleem snel aanpakt. In dit artikel vind je 3 tips voor een betere nachtrust!
1. Investeer in een goed bed, matras, dekbed en hoofdkussen
Logischerwijs speelt je bed een allesbepalende rol in een comfortabele en goede nachtrust. Toch blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat veel consumenten nog steeds op basis van prijs een keuze maken en tevens te weinig hun dekbed, hoofdkussen en matras vervangen. Dit terwijl deze essentieel zijn om je nachtrust te verbeteren. Wanneer je niet comfortabel ligt, is de kans dat je goed slaapt natuurlijk ook zeer klein.
Wist je dat je lichaamstemperatuur een grote rol speelt tijdens het slapen? Een te hoge of lage temperatuur kan er voor zorgen dat je minder gemakkelijk in slaap valt en vaak wakker wordt. Schaf daarom kwalitatieve dekbedden 4 seizoenen aan, zodat je lichaamstemperatuur altijd optimaal is om goed in slaap te kunnen komen en investeer in een goed matras en hoofdkussen. Wat voor jou de meest geschikte optie is, hangt van meerdere factoren af. Vraag daarom gerust advies in een winkel die gespecialiseerd is in beddengoed, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.
2. Zorg voor voldoende beweging overdag
Nederlanders bewegen over het algemeen te weinig. Geadviseerd wordt om minimaal 30 minuten per dag actief te bewegen. Denk aan wandelen, fietsen of traplopen. Doordat steeds meer mensen een zittend beroep uitvoeren, komen zij vaak niet aan voldoende beweging. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer bewegen overdag, ’s nachts ook van een betere nachtrust kunnen profiteren. Daarnaast heeft meer beweging natuurlijk ook nog meer gezondheidsvoordelen. Een win-win situatie dus!
3. Kom tot rust voor het slapengaan
Vermijd het drinken van cafeïne in de uren voordat je gaat slapen, ga niet nog
even op je smartphone kijken als je in bed ligt en beperk het televisiekijken.
Besteed het laatste half uur voordat je naar bed gaan aan tot rust komen. Zet
een rustgevend muziekje aan, neem een warme douche of doe ontspannings- en
ademhalingsoefeningen. Vervolgens zal je met een veel ontspannener gevoel in
bed stappen. Klop de hoofdkussens
op bed lekker op en ga liggen. Probeer vooral niet te hard om te slapen, want
dan lukt het vaak niet. Maak je hoofd liggen en laat de vermoeidheid de
overhand krijgen. Succes gegarandeerd!