We weten dat groente goed voor ons zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je er voldoende van eet? En wat kan je doen als je niet zo van groente hou? Lees het hier.
Het advies
Het Voedingscentrum adviseert in haar Schijf van Vijf om dagelijks 250 gram groente te eten [bron]. Dit naast 200 gram fruit per dag. De 200 gram fruit per dag lukt de meeste mensen nog wel maar veel mensen hebben toch echt wel moeite om dagelijks 250 gram groente te eten.
250 gram groente betekend dat meer dan de helft van je bord gevuld moet zijn met groenten. De andere helft wordt dan verdeeld tussen een koolhydraatbron zoals aardappel of rijst en vlees of vis. Bij veel mensen is dit juist andersom. De helft van het bord is gevuld met een koolhydraatbron terwijl een kwart gevuld is met groente.
Een oplossing kan zijn om verdeeld over de gehele dag groente te eten. Zo kan je als lunch bijvoorbeeld tomatensoep eten in plaats van brood. Of een salade. Ook bij het ontbijt kan je al starten met toevoegen van groenten aan je maaltijden. Zo kan je wat plakjes komkommer of tomaat op je boterham met kaas doen, om maar een voorbeeld te geven.
Groentesap
Een andere oplossing, die momenteel aan populariteit wint, is het drinken van groentesappen. Groentesap is het vocht wat uit groente is geperst. Het is arm aan calorieën. Hierdoor kan je het tussendoor makkelijk drinken. In plaats van een glas water of frisdrank neem je een glas (of flesje) groentesap. Zo is je lichaam snel en makkelijk weer voorzien van de nodige groente.
Groentesappen zijn ook geschikt voor mensen die niet zo van groente houden. Een sapje is zo weg en ze zijn vaak nog lekker ook. Je kunt groentesappen online kopen. Bij de supermarkten verkopen ze soms ook groentesappen maar dat zijn geen echte groentesappen. Het grootste deel bestaat dan uit vruchtensappen of andere zoete toevoegingen.
Een groentesapje wat je online kunt bestellen is dusdanig samengesteld dat deze lekker is. Er worden verschillende groentesoorten gebruikt om de smaak te verbeteren. De groentesoorten zijn zo op elkaar afgestemd dat ze elkaar goed aanvullen. In groentesappen wordt vaak ook een klein beetje vruchtensap gebruikt. Vruchtensap is net zoals groentesap rijk aan vitaminen maar omdat het ook vruchtensuikers bevat zorgt het ervoor dat de smaak wat zoeter wordt.
In plaats van vruchtensap kan in groentesap ook gebruik gemaakt worden van kruiden. Dit om de smaak te verbeteren en zelfs voor aanvullende gezondheidseffecten.
Als je een flesje groentesap koopt dan zal dit gemaakt zijn van 350 gram tot 450 gram groente. Een flesje is tussen de 200 ml en 300 ml. Zo krijg je met één flesje de hoeveelheid vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen die gelijk staat aan 350 gram tot 450 gram groente. Hiermee is je dagelijkse groentebehoefte ruimschoots gedekt.
Een nadeel van groentesap is wel dat het vrij duur is. Je kunt online de groentesappen kopen. Hiervoor betaal je al snel meer dan 4 euro per portie. Je kunt ook zelf groentesap maken. Hiervoor moet je dan wel eerst een dure slowjuicer aanschaffen.
Een ander nadeel van groentesap is dat het geen volwaardige vervanging van groente is. Dit komt omdat je alleen het vocht van de groente drinkt.
Groene smoothies
Een alternatief voor groentesapjes zijn groene smoothies. Een groene smoothie wordt op een andere manier gemaakt dan groentesappen. Bij het maken van groentesap wordt gebruik gemaakt van een slowjuicer. Een slowjuicer perst onder grote kracht het vocht uit de groente. Het vocht wordt uit de vezels geperst en de vezels blijven in de machine achter. Hierdoor heb je een mooi drinkbaar drankje waarin geen enkele stukjes zitten. Het nadeel is echter dat de groente niet volwaardig is door het ontbreken van de vezels. Vezels zijn nodig voor het gezond houden van de darmen.
Een groene smoothie wordt gemaakt door groente en fruit in een blender te doen en te vermalen tot een smoothie. Het voordeel hiervan is dat je de groente in hun volledigheid zal opdrinken, inclusief de vezels. Deze vezels zijn door de blender vermalen zodat je ze makkelijk kunt drinken maar zijn weldegelijk nog steeds in de smoothie aanwezig.
Bij een groene smoothie is het gebruikelijk om hier fruit aan toe te voegen. Het fruit zorgt voor een zoete smaak en maakt de smoothie fijn om te drinken.
een groene smoothie kan je zelf maken waardoor je de kosten laag kunt houden. Alles wat je nodig hebt is een blender. Vanaf 35 euro kan je al een goede blender kopen. Om een groene smoothies te maken heb je wat groene bladgroente, fruit en water nodig. Groene bladgroente zijn groente zoals spinazie, boerenkool, andijvie, paksoi en snijbiet. In principe kan je iedere fruitsoort gebruiken voor het maken van een groene smoothie. Maar het is verstandig om een fruitsoort te kiezen die niet al te uitgesproken in smaak is, bijvoorbeeld banaan of appel. Hier kan je goede recepten vinden.
Voor het maken van een groene smoothie heb je 100 gram groene bladgroente nodig. Zo heb je met een groene smoothie al bijna de helft van je dagelijks groente binnen.
Een groene smoothie kan je als tussendoortje drinken of je kunt deze als vervanging van een maaltijd gebruiken. Een groene smoothie vult behoorlijk en is daarom geschikt als tussendoortje. Maar als maaltijdvervanger is een gewone groene smoothie eigenlijk net even te licht. Wil je een groene smoothie als maaltijdvervanger gaan gebruiken dan doe je er goed aan om er wat calorieën aan toe te voegen. Zo kan je de tijd naar de volgende maaltijd beter overbruggen. Je kunt er bijvoorbeeld wat calorieën aan toe voegen door er een eetlepel pindakaas, kokosolie of wheypoeder aan toe te voegen.