De ziekte van Parkinson openbaart zich op verschillende manieren. Er zijn zowel motorische als niet-motorische Parkinson symptomen. Lees in dit artikel de verschillende symptomen van de ziekte van Parkinson en tips hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Motorische Parkinson symptomen
Dopamine speelt in het lichaam een grote rol bij het in stand houden van een goede motoriek. Een tekort aan dopamine zorgt derhalve voor allerlei problemen aan het bewegingsapparaat. De belangrijkste zijn beven, stijfheid of traagheid.
Niet-motorische Parkinson symptomen
Dopamine speelt ook een rol bij het in stand houden van veel andere processen die zich in het lichaam en de hersenen afspelen. Zo heeft het invloed op een optimale werking van blaas en darmen, maar ook op het concentratievermogen.
Klachten bij Parkinsonpatiënten
Ook als de ziekte nog niet zo ver gevorderd is, ervaren veel patiënten de symptomen als onaangenaam. De belangrijkste zijn onder andere beven, tragere bewegingen, pijn, maar ook het verlies van reuk en/of smaak, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Naarmate de ziekte voortduurt en zich duidelijker manifesteert, worden ook de klachten erger en onaangenamer. Symptomen zijn bijvoorbeeld evenwichtsproblemen en pijn, maar ook incontinentie of kwijlen. Daarnaast is het mogelijk dat de werking van medicatie vermindert.
Op zoek naar oplossingen: vijf tips
Iedere persoon is anders en dat geldt ook voor Parkinsonpatiënten. Wat de een ervaart als zeer onaangenaam, is voor een ander niet zo´n probleem. Maar je kunt zelf wel degelijk wat doen.
Tip 1: Beweeg
Blijf actief. Kies een activiteit de je leuk vindt. Hierdoor blijft niet alleen je spierkracht langer op peil, maar behoud je ook een positievere kijk op het leven.
Tip 2: Vermijd stress
Doe ontspannende oefeningen of mediteer. Het zal helpen om niet in een neerwaartse mentale spiraal terecht te komen.
Tip 3: Zorg voor goede nachtrust
Zorg voor rust en regelmaat, zeker als medicijnen invloed hebben op je slaapritme. Tijdens het slapen kan het lichaam zich beter herstellen.
Tip 4: Eet gezond
Gezonde voeding helpt om je energie op peil te houden en afvalstoffen af te voeren. Denk ook eens aan het gebruik van vitaminesupplementen.
Tip 5: Vraag hulp
Raadpleeg je arts of neuroloog bij vragen en overweeg om contact te zoeken met lotgenoten. Het lucht wellicht op om over de ziekte te praten. Gedeelde smart…