Al jaren blijft het aantal (nieuwe) soa’s in Nederland ongeveer gelijk. Jaarlijks krijgen naar schatting enkele tienduizenden Nederlanders te maken met een soa. In veel gevallen gaat het hierbij om chlamydia en gonorroe, soa’s die goed behandelbaar zijn.
Toch is het opvallend dat ieder jaar zo veel mensen een soa krijgen, terwijl de kennis over seksueel overdraagbare aandoeningen over het algemeen erg hoog is. Iedereen weet dat onveilige seks tot een soa leidt en in veel gevallen weet men ook welke soa’s er bestaan en hoe deze (ongeveer) herkend kunnen worden.
Nieuwe soa’s komen door onoplettendheid en laksheid, maar soms ook door hardnekkige misverstanden. Vier van deze misverstanden willen we in dit artikel uit de wereld helpen.
1. Geen soa’s via orale seks
Vaak wordt gedacht dat orale seks niet tot een soa kan leiden. Helaas is dat niet het geval. Hoewel de kans op een soa over het algemeen kleiner is bij orale seks dan bij vaginale of anale seks, bestaat er wel degelijk een risico op een soa.
Onder meer chlamydia kan zich in de keel vestigen en soms klachten veroorzaken. Bovendien kan via de keel de soa verder verspreid worden bij een volgend seksueel contact.
Ook na onveilige orale seks is een soa test dus erg verstandig.
2. Geen klachten, geen soa?
Wanneer men onveilige seks heeft gehad, wordt er vaak extra goed gelet op klachten. Zijn er geen klachten, dan wordt helaas vaak aangenomen dat er ook geen besmetting is geweest. Dat is lang niet altijd het geval.
De twee meest voorkomende soa’s, chlamydia en gonorroe, veroorzaken lang niet altijd klachten. In het geval van chlamydia krijgt slechts 50% van de mannen en 10% van de vrouwen te maken met klachten.
Bij uitblijven van behandeling kunnen er alsnog (ernstigere) klachten ontstaan. Bovendien kan de soa in deze periode ook worden overgedragen op anderen.
3. Pil beschermt tegen soa’s
Ook dit is een misverstand dat zo nu en dan langskomt: de anticonceptiepil helpt tegen soa’s. Dat zou mooi zijn, maar is helaas niet het geval. De pil helpt uitsluitend een zwangerschap te voorkomen, maar kan op geen enkele wijze een besmetting met een soa voorkomen.
Alleen het gebruik van een condoom kan besmetting voorkomen.
4. Mate van bescherming condoom
Een condoom biedt uitstekende bescherming tegen soa’s als chlamydia en gonorroe, maar helaas niet altijd tegen herpes en genitale wratten. Dit komt doordat de zweertjes en wratjes zich ook buiten het condoom kunnen bevinden. Bij contact kan er hier besmetting optreden. Besmetting kan bovendien via de handen verlopen. Helaas zijn deze soa’s dus ook nooit volledig te voorkomen.
Heb je onveilige seks gehad, dan weet je alleen met een soa test zeker of je een soa hebt. Je kunt ook kiezen voor een test die je thuis uitvoert.