Vegetarische gerechten en maaltijden zijn trendy vandaag de dag. Kijk maar eens naar het aantal maaltijdboxen zonder vlees: deze worden steeds meer verkocht. Je hoort bovendien ook hier en daar wel eens vallen dat vlees slecht is voor je gezondheid, wat je dan ook meer en meer afschrikt. Maar geloof dergelijke uitspraken niet zomaar, want ze bevatten niet alleen maar de waarheid. Vlees bevat namelijk grote hoeveelheden eiwitten, mineralen, vitamines, enzymen en spoorelementen, welke je lichaam broodnodig heeft. Uiteindelijk draait het erom dat je kiest voor een gezonde mix. Een gezond uitgangspunt is de schijf van vijf.
Er zijn allerlei “gezonde” soorten vlees verkrijgbaar in de handel. Denk maar eens aan kalkoen, rundvlees, paardenvlees, kip, lam en wild (konijn, fazant, hert en zwijn zijn je waarschijnlijk vooral welgekend van bij die heerlijke maaltijden tijdens de feestdagen). Eet je deze vleessoorten met mate, dan is er helemaal geen probleem voor je gezondheid: ieder type vlees heeft immers gezonde en magere stukken om je bord te sieren.
Hoe onschuldig is een stukje kip?
Een stukje kip zie je vast en zeker regelmatig verschijnen in dieetrecepten of in boeken over gezond eten. En terecht, want het is één van de magerste vleessoorten op de markt. Vooral een eenvoudige witte kipfilet is hierbij een topper. Kip laat bovendien alle mogelijke bereidingen toe. Ben je een echte hobbykok? Plezier te meer voor jou in de keuken: je kan kip braden, bakken, stomen, wokken, stoven, roken en barbecueën! De meer ongezonde kippen deeltjes zijn dan weer zo veel mogelijk te vermijden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kippenpoten en – bouten: ze bevatten te veel ongezonde vetten en ook meer calorieën. Akkoord, ze kunnen wel eens smaken, maar verorber ze alleen bij speciale gelegenheden. Blijf ook zo veel mogelijk af van de gekende frituur snacks als kipnuggets of chickenwings, want dit is puur restafval en nog ongezonder voor je lichaam.
En hoe zit het met die lekkere steak?
Rundvlees en kalfsvlees behoren tot de beste vlees varianten in de handel, maar zoals steeds geldt de regel “eet met mate”. Wat velen niet weten of vaak vergeten is dat rundsvlees je veel van je dagelijkse eiwitten, vitamines en ijzer oplevert. Waarom moet je dan met mate eten? Wel, rundsvlees mag dan wel gezond zijn voor je lichaam, het behoort ook tot de groep van rood vlees.
Hieronder vind je de nadelen van rood vlees:
- Verhoogde kans op kanker
- Verhoogde kans op diabetes
- Verhoogde kans op hart- en vaatziekten
Eet je graag rood vlees, ga dan voor de meest magere stukken als ossenhaas, tournedos, chateaubriand en filet mignon.
Wat is er mis met een fijn varkenslapje?
Er heerst een groot misverstand wat betreft varkensvlees. Velen beweren namelijk dat dit het ongezondste vlees is op de markt, omdat de ongezonde resten van het dier tot allerlei ongezonde vleesproducten worden verwerkt. Denk maar eens aan spek of worst, dewelke veel te veel vetten bevatten. Toch zijn er ook gezonde varkensgerechten om van te genieten, zoals het gekende varkenshaasje, fricandeau en het malse varkenslapje. Varkensvlees bevat allerlei noodzakelijke voedingsstoffen, zoals essentiële vetzuren, vitamines, zink en ijzer. Vlees is zeer eiwitrijk en het behoort – in tegenstelling tot wat velen beweren – tot een gezonde eetpatroon. Zolang je voorkeur maar uitgaat naar onbewerkte, magere varianten. Hierin zitten minder vetten, maar weer spieren, dewelke dan weer garant staan voor vele eiwitten!