Vertalingen, certificaten, apostilles – als paren met een andere nationaliteit in Duitsland willen trouwen, betekent dat papierwerk. Onze noorderbuur Denemarken daarentegen maakt het voor bruidsparen gemakkelijk om te trouwen. Tenminste als ze EU-burgers zijn. Vooral Duitse bruidsparen kunnen hier snel en gemakkelijk trouwen. Omdat ze niet eens vertalingen nodig hebben. Zelfs de huwelijksakte, die bij de bruiloft wordt afgegeven, is in het Duits en ook gemakkelijk geldig in Duitsland. Populaire bestemming voor wie wil trouwen: Kopenhagen. Niet alleen omdat de stad aan de Sont een aantrekkelijke reisbestemming is.
Wat de burgerlijke stand in Kopenhagen nodig heeft voor het huwelijk: een ingevuld aanvraagformulier, uw identiteitskaart, een verklaring van burgerlijke staat van het registratiekantoor van de lokale bewoners, het equivalent van 70 euro administratiekosten en ongeveer vier weken verwerkingstijd. Niet-Duitse staatsburgers moeten ook een geldig visum of verblijfsvergunning overleggen. Dat is het. Wat in Duitsland vaak maanden duurt, gebeurt vrij snel in Kopenhagen. De agenten controleren de documenten, in geval van twijfel bellen ze met de autoriteiten in de landen van herkomst en geven de stellen een afspraak voor hun huwelijksceremonie. De dag ervoor moeten ze alle originele documenten om 12 uur ’s middags opnieuw persoonlijk inleveren en gewoon “Ja” zeggen tijdens de Duitstalige ceremonie.
Anders en zijn vriendin Angela hebben al nagedacht over dit eenvoudige type bruiloft. Daarom laat je vriendin, de trouwfotograaf Maria Luise Bauer, je fotograferen in je trouwjurk. Angela ontmoette elkaar vier jaar geleden tijdens een zakenreis in Jena, na twee maanden langeafstandsrelaties verhuisde ze naar hem in Kopenhagen. Maar ze willen nog even wachten voordat ze gaan trouwen: “In Denemarken accepteert de staat een relatie waarin je als stel samenwoont in een huishouden met een gemeenschappelijk adres gedurende meer dan twee jaar, net als een huwelijk. Veel aspecten van een huwelijk, zoals veiligheid, zijn dus al geregeld ”, legt Angela uit. “Bovendien staan kerkelijke en burgerlijke huwelijken op gelijke voet en hoef je niet per se de officiële route te volgen, zoals in Duitsland. Als ze ooit gaan trouwen, dan – ook vanwege de geweldige sfeer – zeker naar de kerk. ”
Ook nadoen?
Het vergt een beetje planning, maar veel bruidparen zullen dit voorbeeld willen volgen. Daarom nog wel een tip.
Zorg dat je de ringen vooraf koopt in Nederland, bijvoorbeeld bij 123gold online.
De orijzen kunnen namelijk in het buitenland erg hoog zijn.