De spijkerbroek is een onmisbaar kledingstuk dat bij bijna iedereen wel in de kast ligt, in Nederland en daarbuiten. Alleen in Nederland worden er jaarlijks al meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. Ook zijn er steeds meer verschillende soorten spijkerbroeken en jeansproducten te koop, van toffe ripped jeans tot de flared jeans die dit jaar weer een opkomst maakt. Doordat er zoveel verschillende soorten zijn vind je altijd wel een exemplaar dat past bij jouw persoonlijke smaak en lichaamsvorm past. Maar wist je dat spijkerbroeken helemaal niet uitgevonden zijn om als fashion item dienst te doen?
Het begon met Levi Strauss
Levi’s is het allereerste spijkerbroeken merk en de man achter het bekende merk, Levi Strauss, heeft het kledingstuk uitgevonden. In 1847 emigreerde de man van Duitsland naar New York en vervolgens naar San Fransisco. Aan de westkust van Amerika waren in die tijd veel goudzoekers te vinden, op zoek naar geluk. Levi Strauss zag echter een andere kans om flink te verdienen en begon stevige broeken uit canvasdoeken te maken. De vraag naar deze broeken was echter niet zo hoog, waardoor hij bij denim uitkwam. Dit ijzersterke katoen was nog niet eerder in kleding gebruikt. De werkers waren blij met de sterke broeken, maar er was nog een probleem. De zakken van de spijkerbroeken vormden een zwakke plek. Jacob Davis kwam in 1872 met de oplossing, waarna Davis en Strauss als zakenpartners door het leven gingen. De zakken werden verstevigd met klinknageltjes en de allereerste populaire spijkerbroek was een feit.
Van werkbroek tot fashion
De spijkerbroek werd in de begindagen alleen gedragen door werkers. In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw vond er een verschuiving plaats en kwam de spijkerbroek steeds meer voor in het straatbeeld. Dit werd onder andere veroorzaakt door de filmindustrie, waar cowboys vaak in een spijkerbroek op het scherm verschenen. In Europa werden de spijkerbroeken wat later populair, na de tweede wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten brachten de trend over en lieten spijkerbroeken achter toen ze weer naar huis vertrokken. In Nederland zijn jeans in de jaren ’50 geïntroduceerd. De broeken werden voornamelijk door mannen gedragen maar ook voor vrouwen waren er al speciale modellen. In de jaren ’60 werd de spijkerbroek echt populair en dat is eigenlijk niet meer veranderd. Wij zijn ook erg fan van jeans en hebben er altijd wel een paar in de kast liggen. Brams Paris maakt onze favoriete mannenbroeken door de betaalbare prijs en mooie pasvorm. Dit zijn onze 5 favoriete modemerken voor vrouwen.