Het is het moment van je aanmelding: na maanden van plannen en voorbereiden ligt een perfecte dag achter je. De zon gaat onder en geeft de lucht boven je de kleur van brandende vlammen terwijl de omgeving in silhouetten verandert.
De rust van het landschap zorgt ervoor dat de tijd om je heen stilstaat. Maar tegelijkertijd lijken de vlinders in je buik een gigantisch ravefeest te vieren. Toch neem je al je moed bij elkaar. Je valt op één knie, haalt de ringkoker met een licht trillende hand uit je zak en zegt de woorden die je talloze keren hebt geoefend en nog een laatste keer in je hoofd hebt herhaald.
Een oneindig schijnbare fractie van een seconde later is het er: die onmiskenbare gloed in de ogen, die, gevolgd door een simpel “ja”, de essentie zal worden van een van de gelukkigste momenten van je leven. Het vlinderfeestje draait nu vol.
De DJ laat de beat vallen, de dansvloer trilt van binnen. Je haalt de ring uit het hoesje en plotseling: FULL STOP! De muziek staat uit, de lichten gaan aan en op het grote scherm achter de dj-desk staat een vraag in grote, rode letters: welke hand zet ik de ring om ?! Zodat uw feest zo snel mogelijk kan doorgaan, laten we meteen één ding zeggen: het maakt niet uit. Zolang je de ring om een ringvinger doet die gelukkig naar dat moment is vernoemd, doe je alles goed. Toch valt er nog meer over te zeggen.
Vragen zonder (juiste) antwoorden
Ons dagelijks leven zit vol met vragen die niet het juiste antwoord lijken te hebben: • Hoe vaak wordt er op de begroeting gebonsd?
Loopt de volgorde van de dobbelstenen met de klok mee of tegen de klok in in het geval van “Mens erger je niet”?
Laat je het cijfer drie zien met je wijsvinger, middelvinger en duim of gebruik je je ringvinger als hulpmiddel terwijl je duim je pink gezelschap houdt?
De vraag welke hand de verlovingsring om moet, hoort ook op dit lijstje, want zo eenvoudig is het niet te beantwoorden. Er zijn nationale en soms zelfs lokale verschillen. In de meeste regio’s van Oostenrijk en Duitsland wordt de linkerhand genoemd. Dit wordt vaak gerechtvaardigd met de symboliek, aangezien de linkerhand de kortere weg naar het hart heeft. Bij onze buren in Zwitserland komt de verlovingsring echter meestal aan de rechterringvinger. Dat zijn tenminste de algemene “regels” voor vrouwen. Wanneer de vraag zich echter voordoet aan welke hand een man een verlovingsring moet dragen, lopen de meningen aanzienlijk uiteen, en wordt het zelfs nog ingewikkelder voor koppels van hetzelfde geslacht.
De tweede ring
Maar wat gebeurt er als de trouwring ook in het spel komt? Dit wordt meestal rechts gedragen in Duitsland en Oostenrijk en links in Zwitserland. Als je nu denkt: “Geweldig! Eén ring per hand – makkelijk “, dan heb je gelijk – tenminste in Zwitserland. In de andere twee Alpenrepublieken is het gebruikelijk om op de dag van de bruiloft de verlovingsring van links naar rechts te wisselen en deze vervolgens samen met de trouwring aan de rechter hand. Maar verlovingsringen en trouwringen gaan niet altijd samen. De verlovingsring gaat dan vaak aan een ketting en wordt als hanger om de hals gedragen of blijft in zijn gebruikelijke positie aan de linker ringvinger.
Worstelen met de ringen
U ziet dus: er is geen duidelijk antwoord. Maar dat heeft het ook niet nodig. Het zijn jouw ringen, het is jouw liefde – jij beslist aan welke kant je welke ringen wilt dragen.